TAQA Energy optimaliseert ATEX inspecties en bespaart op onderhoudskosten met SafeEX

Hugo Korsman, Maintenance Manager bij TAQA Energy, vertelt: “Wij zijn continu aan het innoveren en wilden het preventieve onderhoud van ATEX apparatuur verbeteren. ATEX apparatuur is ‘safety critical’. Er mag nooit twijfel zijn over de procesveiligheid en of we voldoen aan de ATEX wetgeving. Door een innovatief inspectieregime verwacht ik ook veel op onderhoudskosten te kunnen besparen”.

Versatec stelde voor om de huidige manier van werken te optimaliseren en SafeEX te gebruiken. “Data van ATEX apparatuur is niet altijd direct beschikbaar. Het kost veel tijd om ATEX inspecties voor te bereiden en er zijn veel handmatige acties.

In de voorbereidingsfase zijn alle ATEX componenten geïnventariseerd en toegevoegd aan een database in de webversie van SafeEX. Vervolgens zijn de componenten in de plant getagged met een RFID chip. Deze RFID chip is vervolgens gekoppeld  aan de database met gegevens over de locatie, de ATEX zone, het tagnummer en foto’s van de apparatuur.

De inspecties worden daarna uitgevoerd met behulp van tablets, door het scannen van de RFID chips. Dit geeft direct toegang tot de juiste checklisten. De inspecteur heeft alle relevante informatie voor de inspectie beschikbaar en rapporteert tijdens de inspectie eventuele gebreken via zijn tablet. Na de inspecties genereert SafeEX eenvoudig inspectierapporten. Eventuele reparaties worden direct in gang gezet door de koppeling van SafeEX met het onderhoudsmanagementsysteem. De status hiervan wordt opgeslagen in de SafeEX database.

Hugo Korsman is erg tevreden over SafeEX. De kwaliteit en de nauwkeurigheid van de inspecties zijn enorm verbeterd terwijl de onderhoudskosten flink zijn gedaald. Omdat we ook afwijkingen nu beter documenteren en opvolgen, is de procesveiligheid verbeterd. Ook laten wij heel gemakkelijk zien dat wij voldoen aan de ATEX richtlijn.

Hoeveel de onderhoudskosten voor TAQA Energy gaan dalen, zal de komende tijd blijken. Volgens SafeEX zijn besparingen tot 50% op OPEX realistisch.