Statoil Oseberg Vestflanken 2

Versatec beheerde de operations assurance en maintenance engineering-activiteiten voor het Statoil Oseberg Vestflanken 2-project. Voor Statoil is dit het eerste onbemande platform.

In februari 2016 heeft Statoil Heerema het contract voor Engineering, Procurement & Construction en het transport en de installatie van het platform toegekend. HFG voerde de engineering uit op basis van een slank en innovatief concept dat in nauwe samenwerking door HFG Engineering en Statoil werd ontwikkeld. De fabricage is gestart in juni 2016.

Op de werf in Zwijndrecht bouwde HFG binnen een jaar de 900 ton bovenzijde met een lengte van 25 meter, een breedte van 23 meter en een hoogte van 20 meter en een 4.400 ton jas met een hoogte van 138 meter en een voetafdruk van 36 x 36 meter. Heerema Marine Contractors (HMC) voert het transport naar de offshore locatie uit en zal ook de installatie uitvoeren met HMC’s SSCV Hermod in het Oseberg-gebied in het Noorse deel van de Noordzee, ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Bergen.

“We zijn trots op wat we hebben bereikt voor Statoil”, zegt Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van HFG. “Ons ontwerp van een onbemand wellheadplatform zonder faciliteiten, helikopterdek of reddingsboten vertegenwoordigt een nieuwe oplossing met geweldige mogelijkheden. Het voldoet aan de uitdagingen van lagere investeringskosten en hogere efficiĆ«ntie-eisen. Het succes van dit project is te danken aan de uitstekende samenwerking met de klant en de gecombineerde kracht van HFG en HMC van engineering tot en met de installatie. Samen met Statoil komen we in alle opzichten tot het beste resultaat door krachten te bundelen. ”

Eindbestemming Oseberg Vestflanken 2 Onbemand Wellhead Platform is het Noorse deel van de Noordzee, ongeveer 8 kilometer ten noordwesten van het Oseberg Field Center. Het is de eerste van drie geplande fasen voor het ontwikkelen van de resterende reserves in het gebied rond Oseberg. De Oseberg Vestflanken Development bestaat uit een onbemand wellhead-platform met 10 well-slots. Twee bestaande onderzeese putten zullen ook opnieuw worden gebruikt. De bronstroom wordt via een nieuwe pijplijn naar het Oseberg Field Center geleid en de wells worden op afstand bestuurd vanuit het Field Center. De veldontwikkeling zal 110 miljoen vaten olie-equivalent opleveren. De start van de productie is gepland voor het tweede kwartaal van 2018.